Saturday, July 13, 2013

METROPOLITAN CITY OF CAIRO

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum,

Hari ini tanggal 12hb Jun 2013, ZBA menjejaki Metropolitan Cairo yang merupakan sebuah bandar metropolitan yang ke 16 terbesar didunia.  Mempunyai penduduk seramai 18J orang dengan dominisasi penganut Islam sebanyak 80% diikuti oleh Kristian dan Yahudi sebanyak 20%. Terletak di Delta Nile yang subur dan merupakan pusat ekonomi dan pentadbiran kerajaan Mesir.

Eygpt mempunyai sejarah silam yang masih kekal dan utuh sehingga kehari ini.  Peninggalan Zaman Firaun adalah satu-satu sejarah yang wajar dijadikan iktibar bagi umat manusia khususnya yang beragama Islam. Insyaallah dikesempatan masa ZBA akan paparkan serba sedikit pengalaman yang ada selama 16H/15M merayap ke seluruh bumi Egypt dari timur ke barat ada dari utara keselatan.  Adalah menjadi satu kemestian pengunjung ke Mesir tidak kira pelancung atau pengembara, mereka tidak akan melepaskan peluang untuk melawat salah satu daripada 7 keaijiban pembinaan  didunia. Salah satunya ialah Step Piramid of Zoser yang terletak di Saqqara. Memphis kota pemerintahan Egypt kuno dan Pyramids of Cheops, Chefren dan Mycerinus.  

Spesifikasi Pyramids.  Tinggi 137M, lebar 230M dan kecerunan (DC 50-52M). Setiap satu bungkah batu granite diangarkan seberat 50T. Dibina oleh King of Cheops pada abad 2400BC.
Hebat dan mengkagumkan. Berikut adalah gambar-gambar yang ZBA rakamkan untuk tontonan para pembaca di persekitaran Sphinx dan Valley Temple.Gambar 1


Gambar 2
Gambar 3Gambar 4Gambar 5
Gambar 6

Semua gambar-gambar ini dirakamkan oleh Canon DSLR High Speeds dengan menggunakan Lens Tamron 18-200MMGambar-gambar 
patung-patung Ramseis II yang dipahat  daripada batu pepejal  dan terkenal  diabadikan di Ramseis Muzium 30 km daripada Metropolitan CairoGambar bawah sebuah pyramid di Valley Temple yang dikaitkan sebagai Pyramid pertama pernah dibina di Egypt.Lihat sebuah kisah yang di abadikan Oleh Allah di dalam Al-Quran yang memperkatakan tentang keangkuhan  Firaun, Qarun dan Hamman untuk pengajaran semua Umat Islam sejagat.  Kenyataan dari kisah itu dapat dilihat  hingga kehari ini dengan jelas dan nyata.

by :  "Tobiak Travel"


No comments:

Post a Comment