Sunday, March 24, 2013

KATHMANDU CITY NEPAL

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasihani

Assalamualaikum,

Memasuki Bandar Kathmandu.  Cuaca panas dibawah pancaran sinar matahari tetapi dingin apabila ditiup angin  Sedikit pengenalan tentang bandar Kathamandu.  Terletak 1,400m daripada paras laut dan membentuk sebuah lembah dengan diapit oleh 4 banjaran pergunungan. Shivapuri, Phulchoki, Nagarjun dan Chandragiri.
Trivunan Airport Nepal

Pick your choice & Merayap

Semua beg tersebut telah pun membuat ratusan ribu KM merentas dunia kecuali Benua Amerika Utara dan Selatan.

Penduduknya Kathmandu  mengikut bancian terkini ialah sekitar satu juta orang dan majoriti mereka berugama Hindu, Buddha dan minoriti lain termasuk Islam.  Kaya dengan budaya kehinduan (Semak UNESCO World Heritage Side) dan sumber pendapatan  bergantung kepada industri setempat, barangan keraf dan juga pelancungan.

                                        Jalanraya masih 3rd class dan berdebu diseluruh Kathmandu.  (Pembaca diingatkan membawa penutup muka jika ke Kathmandu).  Berlubang dan dalam pembinaan semula pada keseluruhannya.  Bangunan lama dan tradisi tersergam kuno dapat dilihat dimana-mana.  Bangunan-bangunan morden juga mula dibina tetapi ketinggian kurang daripada 8 tingkat.  Merayap agak susah kerana tiada "landmarks" sebagai lokasi panduan. 
Peta jalanan tidak dibekalkan secara percuma dan cuma dapat dibeli dikedai-kedai buku.    Walau  pun mereka merupakan sebuah negara tumpuan pelancung tetapi persediaan pihak berkuasa dalam menyambut kedatangan pelancungan  "Tiada".  Satu kerugian besar jika dibandingkan dengan cara bagaimana New Zealand menyambut kedatangan pelancung.  Promosi dan bahan bacaan terdapat dimana-mana.

                                Ketika ini April - November, Kathmandu dibanjiri ratusan ribu pelancung.  Mereka samaada pelancung biasa atau pendaki-pendaki yang ingin mendaki Gunung Everest dimana permit pendakian akan dikeluarkan pada bulan Mei setiap tahun.  Kathmandu begitu sesak sekali khususnya pada waktu malam.  Tetapi malang sebagaimana ZBA maklumkan diatas, masalah pihak berkuasa.  Bekalan elektrik sering terputus dan catuan dikenakan mengikut waktu.  (Sediakan lilin didalam hotel). 
Bandar Kathmandu berada dalam samar-samar diwaktu awal malam (petang) dan suasana menjadi muram dan tidak bermaya.  Perniagaan tidak mendapat sambutan dan pelancung hanya mundar mandir dan lebih menumpukan masa untuk bersantai dan makan malam.  Restoran kebiasaannya ditempat tertutup untuk mengelakan daripada debuan jalanraya yang berterbangan.
Hotel penginapan dimana-mana khususnya dikawasan tumpuan pelancung di Thamel.  Harga agak murah jika dibandingkan dengan servis yang diberikan.  Banyak hotel mengadakan pick-up daripada airport ke lokasi hotel penginapan secara percuma yang jaraknya hanya 7 km daripada Thamel.  Manakala bagi hotel bertaraf 5* harga yang ditawarkan sama dimana-mana negara dengan lokasi yang baik tetapi jauh dari lokasi tumpuan dan kemudahan atau keperluan pelancung.

Makanan.  Tidak menjadi masalah bagi semua tiada kira apa agama.  Pilihan mengikut keperluan masing-masing. Harganya berpatutan mengikut menu. 
Pastinya  penduduk Nepal adalah terdiri daripada penganut Hindu atau Buddha.  Mereka lebih kepada "vegitarian" dan menu utama ialah nasi dan capati.  Kari adalah masakan kegemaran dimakan bersama nasi dan lain-lain.   Kepada penggemar ikan, ikan jarang kelihatan dalam menu makanan di Nepal.  Jika terpaksa atau kempunan, pembaca boleh memesan dan memilih ikan air tawar sebagai pilihan. Mungkin dari jenis specis Talapia.

Makanan Islam.  Sememangnya sukar untuk mencari dalam tulisan-tulisan bloger.  ZBA sendiri pernah mengalami kesukaran mendapatkan fakta sebenar.  Tetapi apabila berada disana, sebenarnya tidak menjadi masalah.  Restoran Terkenal, Anatolia Restorant terletak di JP Road, Thamel merupakan pilihan terbaik.  Kathmandu Neeralla (Halal fast food) di Urbar Marg dan Halena's di Thamel.  Pada penggemar masakan China Islam terdapat satu restoran di Thamel menyediakan masakan kambing yang terbaik dan lam mie (Mi tarik segera).  Restorant terletak diaras dua bangunan dan senantiasa dipenuhi oleh masyarakat China Islam khususnya waktu makan tengahari.
Jauh di Bag Bazaar dimana terletaknya Nepalis Mosque terdapat sebuah restorant tetapi kedudukannya agak terlindung.  Manakala kawasan sekitarnya juga terdapat gerai-gerai menjual makanan Islam.  Pilihan terbaik juga terdapat disesetengah hotel yang menyediakan makanan Islam.  Secara keseluruhannya kunjungan ke Nepal tidak memerlukan me maggi sebagai persediaan dharurat.

Kathmandu mempunyai ramai penganut Islam.  Mereka ada yang berasal daripada India, Kashmir, China (Tibet) dan penduduk asal Nepal.  


Mempunyai dua buah Masjid yang besar terletak selang 200m diantara satu sama lain.  Dikenali sebagai Kashmiri Mosque dan Nepalis Mosque.  Kashmiri Mosque lebih besar dan mempunyai sebuah sekolah Agama yang lengkap dengan 380 pelajar dari peringkat bawah sehinggalah ketahap lapan.  3 imam bertaraf Al-Hafiz silih berganti mengepalai jemaah semasa solat waktu.


Kebanyakan daripada masyarakat Islam Nepal bergiat cergas dalam bidang perniagaan.  Dikawasan tumpuan pelancung khususnya di Thamel, 85% perniagaan "Sourviner T Shir" adalah dimiliki masyarakat Islam.  Selainnya ialah perjual batu-batu permata dan jade, barangan kraf dan kedai-kedai kain khususnya silks yang didatangkan daripada Kashmir.

Pelancungan.  Nadi dan sumber pendapatan utama yang pesat berkembang selain daripada barangan kraf dan produk-produk perusahanan tempatan. 

Sebagaimana yang pembaca sedia maklum tarikan utama ke Nepal ialah Gunung Everest, Pokhara Chitwan dan Mount Kailash.  Bagi bandar Kathmandu sendiri selain daripada Durbar Square, semua tumpuan pelancung adalah tertumpu kepada  tempat-tempat ibadat ugama Buddha atau Hindu disekitar Kathmandu.  Contoh Kuil Buddha yang terletak 175m dari paras laut bernama Swayambhunath yang mana ada kaitan dan hubung kait dengan agama Buddha di Lhasa, Tibet.  Selainnya Kuil Bodhnath dan Kumari Temple yang terletak sekitar Kathmandu.

Durbar Square adalah pusat bagi Kathmandu.  Tiada banyak perbezaan dan boleh dikatakan semuanya mirip kepada aktiviti keagamaan penduduk setempat.  Kepada penggemar seni bina dan bangunan-bangunan lama, adalah satu kemestian jika melawat Kathmandu.
Selain daripada itu 
Kathmandu 
adalah tempat yang paling sesuai untuk penganut agama Buddha disamping masyarakat India.


Bagi kali ini ZBA tidak berhasrat merayap di Kailash, Pokhara dan Chitwan.  Tumpuan kami ialah Overland daripada Kathmandu ke Kodari (Nepal), memasuki Tibet dari Zhang Mu ke Segar (New Tingri), Shigatse, Gyantze dan Lhasa.  Daripada Lhasa kami akan berkeretapi selama 3H/2M ke Beijing merentasi ketinggian 5,033m daripada Sea Level yang merupakan The Highest Train Track in The World. 

FOLLOWS ME AND SEE MORE

No comments:

Post a Comment