Thursday, June 9, 2016

BALKANS TRAIN JOURNEYS PART 11

Bucharest, in southern Romania, is the country's capital and commercial center. Its most iconic structure is the massive, communist-era Palatul Parlamentului government building, which has 1,100 rooms. Nearby, the historic Lipscani district is home to an energetic nightlife scene as well as tiny Eastern Orthodox Stavropoleos Church and 15th-century Curtea Veche palace, where Prince Vlad III (“The Impaler”) once ruled.
ZBA disambut dengan hujan salji sebaik sampai di Bucharest. 4H/3M ZBA menghabiskan masa merayap keseluruhan bandaraya Bucharest.  Sebuah bandaraya yang bersih dan cantik dengan peninggalan bangunan-bangunan lama era sebelumnya. Kini masanya ZBA untuk bergerak kedestinasi berikutnya, Budapest. 
Setiap malam terdapat satu perjalanan keretapi malam ulang alik diantara Bucharest dan Budapest. Meninggalkan Bucharest pada jam    19.30pm dan tiba di Budapest keesokan paginya.  Station keretapi Bucharest terletak ditengah-tengah pusat bandar dan dihubungkan dengan teksi, trem, bas dan metro stesyen bersebelahannya.
Stesyen keretapi Budapest tidaklah secanggih yang disangkakan memadai jika dikatakan sebagai sederhana.
ZBA membeli tiket sehari sebelumnya tetapi pembaca tidak perlu bimbang untuk mendapatkan tiket  pada hari yang sama.  Kecuali pada musim spring dan summer, adalah dinasihatkan untuk membeli tiket seawal 3 hari sebelum. Tambang untuk klass pertama ialah USD 72 dan kelas kedua USD 37.  Kelas pertama menempatkan dua katil bersebelahan yang lebih individu.  Manakala  kelas dua pula katil berempat dan mempunyai ruang diatas untuk menempatkan bag. Dihujung kiri dan kanan adalah tandas untuk kegunaan umum.  Secara asasnya tandas keretapi mereka adalah bersih tetapi  air panas tidak disediakan.

Tiada banyak yang dapat dilihat dan diceritakan tentang perjalanan ini kerana selepas matahari terbenam, inilah masa yang terbaik untuk  pengembara melepaskan geram masing-masing untuk tidur.  Tidak juga terkecuali bagi ZBA. Cuma sekali sekala
sahaja terjaga semasa keretapi berhenti di stesyen dek kerana lampu yang terang diluar. Diawal pagi sekitar jam 6.00am barulah kami dikejutkan kerana keretapi telah berada disempadan Romania dan Hungary. Dua orang pegawai imigresen bagi setiap koc akan mendatangi daripada satu cabin kesatu cabin untuk urusan passport.   Keseluruhan proses ini berjalan hampir 45minit dan selepas itu keretapi akan bergerak melintasi sempadan menuju Budapest, Hungary.
30minit kemudian sekali lagi keretapi akan berhenti selepas memasuki Hungary.  Kali ini juga untuk urusan passport. Kita tidak perlu turun dan proses stemping dilakukan oleh Pegawai Imigresen dari cabin ke cabin sehingga selesai. Keseluruhan masa yang diambil disempadan kedua negara untuk pemeriksaan Imigresen ialah sekitar 2jam. Kesampaian kami pada pada ini dalam suasana agak muram kerana cuaca agak sejuk dan diawal pagi. Keretapi perjalanan pagi berbaris menunggu saat dan ketika untuk bertolak kedestinasi masing-masing.  


Dari semalam hanya sekali menjamah nasi.  Kini nasi juga yang dicari. Alhamdulillah terpampang dihadapan sebuah kedai kebab makanan halal.  Dalam kesejukan pagi terasa satu perasaan kegembiraan setiap kali berjumpa makanan halal. Harga jangan dipersoalkan. Tiada satu yang murah selagi berjualbeli dengan Euro jika dibandingkan dengan nilai Rupiah Malaysia dinegara-negara Balkans. Selesai membeli tiket perjalanan seterusnya ke Zagreb dengan keenakan kebab ditangan, ZBA menuju kehotel penginapan. Segala-galanya berjalan baik dan kini masa untuk berehat sebentar untuk mencari arah merayap seterusnya.
Budapest.  Seindah nama dan lokasi kedudukan.  Sangat cantik dan berketerampilan. Bandar terdekatnya Praque juga menjadi rakan saingannya diBalkan.  Jadi, tidak dinafikan bahawa dua lokasi ini adalah satu lokasi yang wajar untuk dilawati bagi rakan-rakan yang belum berkesempatan. Bagi mereka-mereka yang masih muda dan bertenaga, explore dengan berjalan kaki agak jauh tetapi perlu mengambil masa lebih daripada 4H/3M.  Walau bagaimanapun cara terbaik ialah hop on off bus dan metro  disamping kemudahan tram dan pengangkutan air yang tersedia ada.
Satu taktik pengggunaan hop on off bus secara jimat dan efektif.  "Bukan tipu tetapi cara untuk menjimatkan kos"
Kebiasaanya hop on  off bus akan memperuntukan satu tiket untuk explore sesebuah bandar bagi jangkamasa 48 jam dengan satu kos untuk seorang.  Jadi jika kita ber4, inilah advantage  yang perlu kita ambil kerana setiap tiket yang kita beli tidak tertulis
nama dan identiti pengguna kecuali tarikh yang tertera. Oleh yang demikian untuk yang ber4, beli sahaja 2 tiket untuk berdua.  Hari pertama 2 orang explore dahulu dan hari kedua berikutnya 2 orang lagi.  Cara ini menjimatkan kita setengah daripada perbelanjaan dengan 4 orang dapat menikmati keistimewaan yang sama.
Sepintas lalu, negara-negara Balkans ialah negara-negara yang selamat untuk dilawati bagi semua katogeri pelawat. Walau bagaimana pun harus dan perlu diingat, SCAM ada dimana-mana lokasi khususnya dimana-mana apabila terdapat imigran orang-orang berkulit hitam. 
Secara keseluruhan ZBA merayap keseluruhan Budapest. Banyak pengalaman berguna yang dapat dikongsi bersama. Walau bagaimanapun dengan teknologi serba canggih, pembaca boleh mendapatkan maklumat yang tepat
dihujung jari sendiri dengan pertolongan abang google. Setidak-tidaknya pembaca juga berusaha untuk membaca dan faham dan menjadikan satu pengalaman yang berguna tanpa bergantung kepada itinerary orang lain.
Percayalah itinerary adalah satu guide line sesaorang dan 85% berbedza dengan kehendak nulari sesaorang pengembara dari berbagai sudut. Rancang perjalanan sendiri adalah satu kemestian untuk kita mendapat apa yang kita kehendaki.  Dari situ berkongsilah pengalaman dan jadikan yang terbaik sebagai pedoman bersama.
4H/3M berahir disini.  ZBA merayap lagi bagi destinasi berikutnya Zagreb.  Sebuah negara baru dibarat Hungary juga dengan menaiki keretapi dengan moto "Balkans by Train". 
                                SEE U IN ZAGREB 

No comments:

Post a Comment