Saturday, April 16, 2016

THE GRAVE YARD OF SARAJEVO

The Socialist Federal Republic of Yugoslavia was one of the largest, most developed and diverse countries in the Balkans, and comprised of six republics. Bosnia Herzegovina, Croatia, Macedonia, Montenegro, Serbia, and Slovenia. Within which various ethnic groups lived. The two separate regions of Kosovo and Vojvodina were autonomous provinces within the Republic of Serbia. The Balkan Civil War, also known as the Yugoslav Civil War, lasted from 1991-2001.

The war was part of the breakup of Yugoslavia. Following the Slovenian and Croatian secessions from the Socialist Federal Republic of Yugoslavia in 1991. The multi-ethnic are Muslim (44 percent, Serbian artodok 39 percent, Catholic Croats 17 percent), passed a referendum for independence on 29 February 1992.
Manusia khususnya pemimpin yang tamak dan haloba mencipta peperangan dan akibatnya raayat sejagat yang menjadi korban dan hidup dalam kesengsaraan. 
Sampai kepada artikal ini ditulis, konflik etnik di Bosnia masih berlarutan. Sebagaimana yang dinyatakan diatas tiga kaum terbesar, Bosnia Muslim, Croat dan Serb masih bertelagah sesama sendiri untuk membentuk kerajaan. Walhal Serb telah mempunyai negara sendiri yang dikenali sebagai Serbia manakala minoriti Croat dengan Crotia. Bosnia Muslim satu-satunya ialah Bosnia Herzegovina. 
Dimaklumkan bahawa Presiden  Bosnia akan dpilih daripada 3 etnik berkenaan bagi  jangkamasa setiap 8 bulan sekali.  Ini sudah tentu merumitkan setiap kali untuk membuat keputusan dan perlaksanaan dasar untuk pembangunan negara. Negara  akan terus mundur dan raayat tidak dapat menikmati suasana bernegara yang sebenar.
Kesan-kesan tembakan peluru yang masih dapat dilihat sehingga kini
Perang Bosnia dimaklumkan bermula disini.  Seorang kanak-kanak Croat dibunuh diawal pagi dan dikuti dengan  pembunuhan kanak-kanak Bosnia Islam pada tengahari 06hb Jun 1992.
Etnik Serb-Orthodox adalah etnik yang paling bongkak dan tak bermaruah.  Mereka amat membenci etnik Islam Bosnia dan bercita-cita besar untuk melakukan penghapusan etnik secara besar besaran di bumi Balkan. Tetapi mereka lupa sejarah.  Islam bukan semalam tertegak dibumi Balkan malah sejak ribuan
tahun Balkan dikuasai oleh Kerajaan Othmaniah Turkey. Keagungan ini malah dapat dilihat dengan jelas hinggalah sekarang. Mereka angkuh kerana mereka merupakan Yogoslavia yang jitu satu ketika dulu. Kini Yogoslavia sudah tiada lagi dengan kemunculan  negara-negara baru setelah masing-masing menuntut kemerdekaan termasuk juga Bosnia.  Maka bermulalah era peperangan. 
Daripada mayat-mayat bergelimpangan kini puluhan ribu batu-batu nisan tercacak dipusara.  Kematian tidak pernah mengenal usia, warna kulit, umur dan jantinaa. Kesengsaraan midan penderitaan tidak pernah dirasai kepada mereka yang tidak mengalaminya. Peperangan Balkan selama  4 tahun,  1992 -1995 telah menceritakan segala galanya kepada raayat Bosnia.  Dunia memandang sepi kerana mereka beragama Islam. Mereka dibunuh, diseksa ibarat haiwan ternakan. Namun sebagai umat Islam, kita harus menerima takdir yang mungkin ada hikmah disebaliknya. Sebagai umat yang seagama marilah sama-sama kita menghadiahkan Al Fatehah kepada arwah-arwah yang telah kembali.  Simpati kita kerana mereka telah berjaya mempertahankan Aqidah Islam dan tanah air bumi tercinta.
Sungguh menyayat  hati.  Tapi  itulah  realiti  kepada  sesiapa
yang berkesempatan untuk membuat lawatan ke Sarajevo dan khususnya ke Bosni Herzegovina. Temuilah mereka-mereka yang hidup semasa perang dan dengarlah sendiri rintihan dari pengalaman mereka yang sungguh menyayat hati. Tanpa disedari kita akan mengalirkan air mata tanda simpati diatas pengorbanan para pejuang mereka untuk menyelamat dan mempertahankan  maruah bangsa, aqidah agama dan tanah air sendiri.
Bagaimana perang berlaku.  Inilah persolan yang jarang-jarang kita dengar realiti daripada masyarakat antarabangsa. Dalam istilah hari ini ialah semuanya berpunca atau berkaitan dengan apa yang digelar sebagai extrimis Islam, IS, Taliban dan sebagainya yang melibatkan orang-orang Islam.
Bosnia sebenarnya telah merungkai kepada peperangan penghapusan etnik Islam oleh etnik Serb-Athodox dan bukan daripada masalah dalaman. Manakala Croat pula mengambil kesempatan kerana mereka juga sebahagian daripada kristian catholik yang seteru kepada Islam.
Cahaya Keamanan 

Peperangan Balkan atau "Yogoslav Sivil War", pertamanya ialah antara Serb melawan Bosnia Islam dan Croat. Fasa kedua diantara Bosnia Islam dan Croat manakala fasa terahir antara Serb dan Crotia. Apapun natijahnya mereka berpisah mengikut negara dan etnik masing-masing. Serb di Serbia, Croat dengan Crotia dan Bosnia dengan ketiga-tiga etnik bergabung.
Hasil nukilan ZBA ini adalah daripada anak seorang doktor etnik Islam yang meninggal dunia di Lapangan Terbang Sarajevo semasa perang Balkan.

Strategi dan Peperangan.
Perang mempunyai tatacara tersendiri. Negara boleh berperang tetapi tidak semua boleh dibunuh dan dimusnahkan sesuka hati.   Kanak-kanak, wanita, orang-orang tua, rumah-rumah ibadat, kemudahan awan tidak boleh dibunuh dan dimusnahkan. Tetapi perang Balkans bukan sahaja perang pembunuhan dan penghapusan harta benda. Perang ini lebih dahsyat daripada itu. Perang yang amat kejam  ini sebenarnya perang dendam dan penghapusan etnik. Mangsanya adalah Etnik Bosnia yang berugama Islam yang tidak berdosa. Ditakdirnya tanpa bantuan antarabangsa, sudah pasti umat Islam yang merangkumi 44% daripada   populasi penduduk Bosnia akan pupus dan kita tidak akan nampak lagi negara umat Islam teramai di Balkans.  
Hakikat ini ZBA lihat sendiri dibandar-bandar yang majoriti penduduk berugama Islam. Mereka menerima pukulan paling hebat dengan semua kemudahan awam serta masjid-masjid dimusnahkan. Apatah lagi kehilangan nyawa dengan ribuan pusara dapat dilihat sehingga hari ini.  Paling menyayat hati dalam masa seminggu sahaja di Srebrenica, 8,640 orang umat Islam telah dibunuh dengan kejam. Sebenarnya peperangan bukan menghalalkan cara untuk kemenangan dan tidak mengambil kira peri kemanusiaan dan kerosakan kemudahan awam. Tetapi Bosnia mencerikan kepada dunia bahawa peperangan Balkans adalah satu perbuatan yang paling kejam diabad ini.
Sarajevo ibu negara Bosnia Herzegovina. Sebuah negara bergunung ganang selepas Greece di Balkans.  Terletak disebuah lembah yang subur dan ditengah-tengahnya mengalir Sungai Vilsonovo.  Di kelilingi oleh bukit bukau dan pergunungan. Begitu juga bandar-bandar lain di Bosnia. Sarajevo sebuah bandar yang cantik selepas Budapest di Balkans. 
Dari segi percaturan strategik peperangan, sesiapa yang terdahulu dapat mengusai kawasan pergunungan akan mempunyai "Advantage" yang tinggi untuk mengatasi pihak lawan.  
Ini terjadi di Sarajevo dimana pihak lawan telah mengepong Sarajevo sebaik peperangan bermula. Puak Serb menguasai pergunungan tinggi ditimur yang paling hampir dengan bandar Sarajevo yang sangat  strategik untuk melancarkan serangan.  
Manakala tentera kerajaan Bosnia (Bosnia Islam dan Croat) pua hanya mengusai bukit-bukit yang jauh daripada Sarajevo untuk mempertahan diri dan melancarkan serangan.  Jadi tidak hairanlah dengan peralatan yang canggih mereka dapat
bermaharaja lela menyerang Sarajevo.  Jika di lihat dari kawasan Serb melancarkan serangan, kita dapati jika mereka menggunakan senjata seperti mortar, GPMG, AK 47 dan senjata kecil sekali pun, Serb akan dapat menembak kedalam lingkungan jarak "Killing area" dengan tepat kesasaran.  Ini belum lagi kemusnahan dan kematian yang bakal diterima jika menggunakan meriam, kereta kebal dan sebagainya.
Kini apa yang tinggal dan menjadi kenangan seumur hidup bagi penduduk Islam Bosnia dikawasan pergunungan dan bukit-bukit disekeliling Sarajevo ialah "Tanah Perkuburan".
Tentu ramai yang ingin mengetahui bagaimana Bosnia dapat bertahan selama empat tahun peperangan.  Jawapanya mudah kerana dengan bantuan antarabangsa dan satu lagi ialah dengan pembinaan "Tunnel of Hope" yang dibina dibawah lapangan terbang antarabangsa Sarajevo oleh sekumpulan "Jurutera daripada pelombong-pelombong" Bosnia sendiri.   
Sarajevo Tunnel was constructed by the besieged citizens of Sarajevo in order to link the city of Sarajevo, which was entirely cut-off by Serbian forces, with the Bosnian-held territory on the other end of the supposedly neutral area at the Sarajevo Airport controlled by the United Nations. The tunnel linked the Sarajevo neighbourhoods of Dobrinja and Butmir.
Beginning in January 1993, the Sarajevo Tunnel was dug by Bosnian volunteers working in 8-hour shifts. The Sarajevo tunnel was completed in mid-1993, which allowed food and humanitarian aid to come into the city, and people to get out. The tunnel was one of the major ways of by passing the international arms embargo and providing the city defenders with weaponry.
The tunnel was 1.5 metres (4.9 ft) in height and about 1m in width, and ran for approximately 960 metres (3,150 ft) in length. During the time it was used, it is estimated that 20 million tons of food entered the city, and 1 million people passed in and out of it.
The tunnel was most famously used to transport the former Bosnian president Alija Izetbegović in his wheelchair which was run on the railway of the tunnel. The 20 metres (66 ft) of tunnel that are left today now form part of a museum in Sarajevo, which is open to visitors every working day from 9 am to 4 pm.
The house in which the tunnel's southern entrance was hidden is now a museum.
The tunnel was ingeniously dug in a wide L-shape in order to prevent the Serb forces from caving it in with shells, since the tunnel exit points could not remain a secret for too long.
From 1993 to 1995 the tunnel further developed by putting in a mineshaft-like railway, drainage pumps and digging out crossing points where people coming from two different sides could pass by each other as the tunnel was not wide enough to do that everywhere.
Dua pengajaran dapat ZBA  rumuskan disini walau pun peperangan telah berlalu. Kemungkinan untuk meletus lagi peperangan adalah "Possible" jika langkah-langkah tidak dibuat bagi menghindarkan jurang diantara etnik,  Bosnia Islam, Serb dan Croat. Pengangguran dikatakan mencapai 30% di Bosnia.  Ekonomi masih di pegang oleh etnik Serb dan
Bosnia Islam masih ketinggalan didalam serba serbi. Manakala minority Croat pun merupakan duri dalam daging yang akan memihak kepada Croat atau Bosnia Islam bilamana salah satu daripadanya memegang kuasa.
Bosnia Islam wajib bangkit sekarang. Bangkit dalam erti kata menguasai tampuk pemerintahan, ekonomi, ketenteraan, budaya dan sebagainya. 
Dari segi penghayatan Islam, secara kasar Bosnia Islam telah kembali aktif kepada Islam.  Masjid-masjid telah melaungkan azam apabila menandakan masuk waktu solat dan tidak kurang jemaah yang melaksanakan kewajipan.  Satu kesedaran yang baik dan kita berharap Bosnia satu ketika nanti akan menjadi sebuah negara Islam yang berdaulah. Insyaallah.

WELLCOME TO JURUSALEM OF BALKANS 

No comments:

Post a Comment